Wat zijn CFD’s?

In het geval dat je al enige tijd belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je het begrip “contract for difference” (ook wel CFD genoemd) vast al eens horen noemen. Contracts for differences zijn erg geliefd bij mensen die beleggen, omdat er enorme winsten behaald kunnen worden. Maar de risico’s zijn ook aanwezig, zeker als je gebruik wil maken van de leverage-optie, de hefboom. Met dit artikel leggen we uit wat contracts for difference betekenen en doen, waar je dan in gaat beleggen, hoe je ze koopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Als je dan kennis hebt van voordelen, nadelen en verdere inhoud kun je goed onderbouwd beslissen wat te gaan doen.

Wat zijn contract for differences?

Een contract for difference is een afspraak tussen twee partijen, de broker en de belegger over het verschil in koers van een bepaald instrument. Het kan om tal van beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs een complete index, zoals de AEX of NASDAQ. Je maakt een afspraak over een verschil in prijs en wacht tot de koers stijgt of daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je ertoe overgaan je contract te sluiten en hopelijk je winst incasseren. Maar helaas kan het ook andersom gaan en verdient de broker geld omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Als je een hefboom gebruikt kun je nog meer investeren en winnen, want bij een hefboom van bijvoorbeeld 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens hoog dividend aandelen in hebben zitten.

Veel voordelen

De handel in contracts for differences (CFD’s) is al vele jaren erg populair onder beleggers omdat ze veel voordelen aan CFD zien. Voordat de handel in contracts for differences werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op koersdalingen. Nu kan dat dankzij CFD’s wel en juist dat biedt heel veel kansen voor beleggers, zeker als zij dalingen verwachten. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten kwijt bent. Tevens kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag CFD’s verhandelen en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Iemand die weet wat hij of zij doet kan aanzienlijke winsten boeken met de handel in CFD. Daarbij speelt de hefboomwerking een vooraanstaande rol.

Nadelen aan contract for difference

Aardig wat voordelen, maar vooral de nadelen zorgen ervoor dat traden in dergelijke contracten een groot risico kent. De betekenis van een hefboom wordt niet altijd juist ingeschat en alleen de voordelen worden ervan gezien. Ondanks dat je veel winst kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom even zo groot. Al is het zo dat je maar een minimaal deel hoeft te betalen aan het begin, in het geval van verlies moet je het complete bedrag aan je broker uitkeren. Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en in te lezen en nooit zomaar in contracts for differences te gaan starten. De algemene ervaring is dat ongeduldige beleggers te snel contracts for differences afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder onderbouwing investeren.

Wees voorzichtig

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om geld te zetten op dalende cijfers op de beurs en via die weg winst te genereren. In een zogenaamde contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na (een deel) de inleg. Via een hefboom is het mogelijk om nog meer winst te maken. In het geval van een hefboom van 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch mag je de winst houden. Stel dat je bijvoorbeeld voor 100 euro aan grondstof aankocht en tegen 10% winst weer werd verkocht, dan pak jij 5 euro winst, terwijl je er maar 1 euro voor hebt betaald! Een enorme winst met 400%! Maar let wel: het werkt ook omgekeerd en kan een flinke hefboom tot heel veel verlies leiden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s